d

klrwp@klrwp.pl | 22 831 35 86
Kontakt KLRwP

Strona główna / Aktualności / Bieżące / Sprawozdanie z posiedzenia ...

Sprawozdanie z posiedzenia Zespołu d/s zmian w POZ przy MZ

2021-08-03
opublikowany w kategorii Bieżące

SPRAWOZDANIE

W dniu 29 lipca 2021 r. uczestniczyłem w posiedzeniu Zespołu do spraw zmian w podstawowej opiece zdrowotnej (powołany Zarządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 8 lipca 2021 r.). Odbyło się w gmachu Ministerstwa Zdrowia w Warszawie. Spotkaniu przewodniczyła dr hab. n. med. Agnieszka Mastalerz-Migas – Konsultant Krajowy w dziedzinie medycyny rodzinnej. Uczestniczyli w nim także przedstawiciele MZ, NFZ, Związku Pracodawców, NIL i NIP.

Omówiono zagadnienia związane z planem prac zespołu. Obejmowały one: (1) opracowanie modelu teleporad w POZ, (2) propozycję modelu „minimum” opieki koordynowanej, (3) strategię zmian systemowych w POZ – opracowanie dokumentu do końca 2021, (4) opracowanie rozwiązań szczegółowych zapisanych w strategii – do połowy 2022r..

Poruszono kwestie raportu z projektu POZ+ przygotowywanego przez Bank Światowy, zwłaszcza możliwości zapoznania się z wynikami.

Dyskutowano zasadność określenia proporcji teleporad w stosunku do porad osobistych w praktyce POZ, w szczególności podejście jakościowe (ustalenie wskazań), podejście ilościowe (sztywne normy procentowe). Kwestia okazała się trudna w związku z prawdopodobną czwartą falą pandemii. Rozważono dwa rozwiązania: (1) polegające na stosowaniu kar i nagród oraz (2) systemu benchmarkingu (porównań). Generalnie brak pomysłu na uniwersalne i dobre rozwiązanie zwłaszcza w obecnym, niepewnym okresie. Uczestnicy zgodzili się, że drugie rozwiązane jest bardziej właściwe. Skargi pacjentów i sprawozdawczość podmiotów będą monitorowane przez NFZ, a skrajności analizowane. Prawdopodobnie pojawi się osobne kodowanie porady recepturowej.

Postulowane zagadnienia, którymi zespół zajmie się w najbliższej przyszłości to:

1. Zwiększenie zakresu kompetencji lekarzy POZ

2. Wzmocnienie koordynacji opieki

3. Wprowadzenie wskaźników premii jakościowej

4. Zwiększenie kompetencji pielęgniarek i położnych POZ

5. Poszerzenie zespołu POZ.

Krótko omówiono wnioski z programu POZ+, budżet powierzony, funkcję koordynatora zarządzającego ruchem pacjenta, tworzenie planów opieki, dodatkowe narzędzia/badania diagnostyczne poza stawką kapitacyjną, bilans zdrowia (poszerzony ChUK), wizytę kompleksową. Nowe rozwiązania powinny być wprowadzane jako „opcja przystąpienia”, a nie na zasadzie obowiązującej wszystkie podmioty.

Dr hab. med. Tomasz Tomasik, Prof. UJ

Brak komentarzy.

Zaloguj się, aby zostawić komentarz.